klik hier klik hier
Terug

Kweepeer, een gouden vrucht !

Tegenwoordig is de kweepeer in ons land een tamelijk onbekende boom. Als men de goudgele vrucht al kent, weet men vaak niet wat er mee te doen. Voor de siertuin heeft deze struikachtige boom niet zo veel decoratieve waarde. Het blad is wat dof groen en rimpelig. De takken zijn donker en wat vormeloos. Maar de witte of roze braamachtige bloemen in mei zijn mooi. De vruchten, de kweeperen geven in september, oktober dé sierwaarde aan de boom. Al van verre zie je de goudgele enorme peerachtige appels tussen de takken hangen. In een streep najaarszon beslist een lust voor het oog en een must voor iedere tuin met een beetje boomgaard.

De kweepeer is het enige lid van het geslacht Cydonia en nauw verwant aan in menig gemeenteborder groeiende sierkwee of Chaenomeles. Oorspronkelijk kwam deze rijke vrucht voor in Azië, Turkije, Iran, Saoedie-Arabië, maar sinds duizenden jaren groeit hij ook rond de Middellandse zee. Bij de Grieken en Romeinen stond deze 'gouden appel' in hoog aanzien om z'n hoge voedings en medicinale waarden. In West-Europa groeit de kweepeer ook al heel wat honderden jaren en kan dus ook wel als inheems beschouwd worden.

In onze tuin staat een prachtig exemplaar, dat met z'n voeten in de composthoop, dit jaar een rijke oogst produceerde. Pannen vol met moes en kweeperen gelei heb ik gemaakt. Het is heerlijk om ze in stukjes mee te stoven in een groenteschotel. Vooral de kweeperengelei is een topper, door het hoge pectinegehalte in de vrucht stijft hij goed na, na koken met suiker.

In het Spaans heet de kweepeer membrillo. Een van de produkten die men hier in vrijwel iedere supermarkt kan kopen is het dulce de membrillo, een soort dikke vruchtenkaas. Heerlijk met een plakje worst of oude kaas als tapas bij een borrel, op brood of als exquis toetje.

Bij groentespeciaalzaken en zeker bij Turkse of Marrokaanse winkels zijn deze gouden vruchten te koop en ik kan ze u van harte aanbevelen. Rauw zijn ze niet lekker, maar liggen ze een dag op de fruitschaal dan geurt uw hele kamer.

het recept:

* Kweeperenmoes:
Wrijf de lichtbehaarde vruchten met een schuursponsje onder de kraan schoon. Snijdt ze in grove stukken, met pit en schil en al. Kook ze in een bodempje water (wijn of appelsap is natuurlijk extra lekker) in 30 tot 40 minuten tot moes. Eventueel een pijpje kaneel of een halve citroen meekoken. Als de vruchten zacht en wat afgekoeld zijn haalt u ze door een roerzeef. Per kilo vruchten voeg ik ongeveer 200 gram suiker toe, maar dat is smaakgebonden.

* Dulce de membrillo zoals het in ons dorp gemaakt wordt:
Als hierboven schoongeboende vruchten met een bodempje (halve centimeter) water opzetten en zachtjes tot moes koken. Per 1200 gram vruchten 800 gram rietsuiker toevoegen en door de roerzeef halen. In een tupperware bak laten afkoelen en een paar dagen laten drogen en stijf worden. Afgesloten is de membrillo maanden te bewaren. Snijdt in plakken voor gebruik.

* Kweeperengelei:
Maak sap door per kilo vruchten een halve liter water toe te voegen en te koken, zeef de vruchtenpulp door een doek. Kook het verkregen sap opnieuw op met per 0,75 liter sap een pak van 500 gram geleisuiker. Giet de gelei in brandschone hete potten, laat eventueel een blaadje pepermunt in het sap zakken, sluit, zet omgekeerd zodat de pot vacuum trekt en laat afkoelen.

Zie ook: Kweepeer Recepten - Soorten - Vrucht - Tips

© Marjet Maks

startpagina