klik hier klik hier
Terug

Pesto kan je van alles maken !

Jaren geleden had ik een geliefde die erg lekker kon koken en dol was op Italiaanse gerechten. Bij hem at ik voor het eerst 'fusilli al pesto', even dacht ik dat hij mij wilde pesten, want ik had nog nooit van dit gifgroene goedje gehoord. Hij kocht het in potjes bij de delicatessezaak. Zonder een notie te hebben van de ingrediënten at ik het gerecht met smaak op. De liefde ging toen nog door de maag.

Inmiddels heb ik een andere geliefde en wel de televisie beroemdheid Jamie Oliver. Ik heb hem echter nooit live op TV gezien, maar 'doe' het met een van zijn kookboeken. Door het lezen van zijn recepten ga ik met andere ogen tegen koken aankijken. Het lijkt allemaal zo gemakkelijk, hij geeft je alle vrijheid om te experimenteren en dan wordt koken leuk en een creatief tijdverdrijf. Zo las ik bij hem over het zelf maken van pesto. Inmiddels wist ik wel dat een van de hoofdingrediënten basilicum was en dat heb ik bij bosjes hier in mijn mediterrane tuin.

In Nederland kocht ik basilicum een enkele keer in potjes met een plastikje eromheen bij de groenteboer. Meestal zonde van het geld, want voor ik thuis was, was de plant al versmucht. Hoe Jamie dat doet in zijn Londense BBC-keuken weet ik niet, want hij heeft het over handen vol basil, dat zal ook in Londen niet eenvoudig groeien.

Basilicum laat zich vrij makkelijk zaaien. Binnen, in een zaaibakje in maart of april, daarna wordt het pas moeilijk. Bij het verspenen dunt het leger kiemplantjes al aardig uit en als je uiteindelijk twee of drie planten over houdt, mag je tevreden zijn. Vanaf half mei kunnen de plantjes wel naar buiten. Ze houden van warm en niet te nat, derhalve komen ze het beste in potten de zomer door, maar één nachtvorstje en ze zijn er geweest. Er zijn tientallen soorten basilicum, in mijn tuin heb ik citroenbasilicum die heerlijk in de thee is, fijnbladige basilicum die muggen op afstand houdt, grofbladige die ik het lekkerste vind op tomatensla en voor de pesto, maar er bestaan ook krul, paars- en roodbladige, kaneel basilicum, en nog heel wat meer.

Maar ik kan nu wel opscheppen over al die soorten basilicum, in Nederland is de teelt nou eenmaal niet gemakkelijk. Ik ben wat gaan experimenteren met Jamies recept en heb andere kruiden uitgeprobeerd voor de pesto. In plaats van de geroosterde pijnboompitten nam ik walnoten of amandelen die ik even roosterde in een droge koekenpan. In plaats van de Basilicum nam ik handen vol peterselie, bieslook en salieblaadjes en wat verse koriander. Daarbij deed ik een handvol geblancheerde jonge brandneteltopjes. Of het naar pesto smaakt mag u zelf uitmaken, maar ik vind het alleszins een heerlijk alternatief.

Het recept:

Een hand peterselie, bieslook, salie, en jonge brandneteltopjes even in kokend water, verse koriander als u het heeft.
Een hand geroosterde noten of pijnboompitten.
Een ruime hand geraspte oude of parmezaanse kaas.
1 of 2 teentjes knoflook naar smaak citroenrasp en sap van halve citroen, zout en peper, een Spaans pepertje of Tabasco.

Alles in de keukenmachine of magimix een minuut laten draaien en langzaam extra virgen olijfolie toevoegen tot een soort smeuiige pindakaas-achtige pasta ontstaat. Doe de pesto in een schone jampot en bewaar in de koelkast. Heerlijk op een toastje, door pasta, bij een salade of een toefje in de soep.

© Marjet Maks

startpagina