klik hier klik hier
Terug

Haar in de soep !

Spanjaarden houden van flaneren. Het maakt niet uit of het nu na een dag hard werken op het land is, of dat men de hele dag in de schaduw onder een boom zit, op een stok geleund; tegen het vallen van de avond gaat men wandelen. De vrouwen verzorgd aangekleed in groepjes, de mannen samen, er achter aan. Ver gaan ze ook, want het dorp ligt vaak kilometers achter hen. Soms loop ik met mijn honden mee en luister naar het vrolijk "gekakel". Maar ik laat me ook graag van alles vertellen, over de eetbare planten in de berm bijvoorbeeld, want tijdens het kwebbelen worden jonge scheuten van de wilde venkel geplukt, heerlijk in de soep. Wilde asperges, wat mij betreft een bijzondere delicatesse, kamille en pepermunt voor in de thee. En de blaadjes van de Blaassilene, even in de hete olie met knoflook en amandelen, heerlijk.

In Noord-Europa, groeit er gelukkig ook nog genoeg eetbaars langs de wegen, hoewel ik liever de fietspaden zou nemen. Brandneteltopjes, natuurlijk. Jong fluitekruid-blad gestoofd is echt smullen. Herderstasje, klein maar fijn is lekker om met andere groentes mee te koken, of door de linzensoep te snipperen. Klein hoefblad, gestoofd of op brood; pinksterbloem, samen met de jonge blaadjes van de paardebloem pittig door de sla. Zelfs de jonge bladeren van de smeerwortel kunnen gekookt als spinazie gegeten worden. Wist u dat vogelmuur niet alleen voor de vogels lekker is, maar ook voor ons. En wordt u gazon geteisterd door weegbree, steek het uit en stop het in de soep.

Misschien wordt het leven een stuk gemakkelijker als u eens een dag het bezoek aan de groenteboer overslaat en een stevige wandeling combineert met het vergaren van uw maaltijd. Natuurlijk kunt u ook al die 'on'kruiden in uw tuin zetten, dat deed ik met de venkel, kamille en pepermunt, brandnetels, herderstasje en weegbree. Ik heb zelfs getwijfeld om het zaad van de paardebloem te bestellen, maar zag in gedachten het zaadpluis van de molsla door mijn, toch al bomvolle onkruid-tuin zweven en heb het nagelaten. Maar met het zaad van de venkel ben ik erg blij. De bronzen venkel wel te verstaan, een sieraad in de border. Het bronzige, blad is heel decoratief, omdat het net plukken haar zijn. Het kleurt mooi met oranje en roze bloemen en is een verrassing in de soep.

Iedere soep, of hij nu uit een pakje komt of getrokken is van een schenkelschijf, wordt lekker met de fijngeknipte 'haren' van de bronzen venkel, laat ze een paar minuten mee stoven en serveer met een toefje room, succes verzekerd.

© Marjet Maks

startpagina