klik hier
klik hier
Terug

Groente in de pot !

Als ik mijn carriëre als tuinontwerper nader beschouw, realiseer ik me dat er één aspect van het tuinieren onvoldoende belicht is geweest en wel de moestuin. Heel mijn ziel en zaligheid ligt momenteel bij het spitten, wieden, zaaien, wateren, en oogsten van kruiden en groenten. De tomaten en paprika's groeien als kool, niet helemaal eerlijk vergeleken met een moestuin in Nederland, want de zon helpt mij hier wel een stevig handje en ik kan het water geven zelf bepalen. Maar als ik had geweten dat het verbouwen van groenten zo leuk was, dan had ik er beslist meer aandacht aan besteed in mijn Utrechtse minituintje. Veel verder dan een stenen varkentje voor de tuinkers in mijn keukenraam kwam ik niet. Ik overwoog de aanschaf van een volkstuin echter meer dan eens, maar als ik dan een voor -en nadelen lijstje maakte, was de nadelenkant altijd veel langer, het groentepakket van de natuurwinkel leek dan weer het beste alternatief.

Maar nu heb ik dan een echte moestuin aan huis, het is nog wel even uitvogelen hoe en wat het beste groeit in een klimaat waar het vele dagen achtereen rond de veertig graden is, maar met voldoende water doet eigenlijk alles het. Terwijl ik weer eens een emmer boontjes pluk, bedenk ik, hoe leuk het is om een paar planten in een grote pot te zetten. Zo nu en dan een maaltje plukken, is veel leuker dan tegen de klippen op eten. Pak-soi is volgens mij ook zo'n plant die heel goed in een plantenbak zou kunnen. Sla planten, zoals 'Lollo rossa' en andere mooie gekleurde bladsoorten doen het best in goed afwaterende potten, bovendien zijn ze dan beter slakvrij te houden.

Als we onze creativiteit gebruiken zijn er legio groentesoorten die best in een pottentuintje kunnen, weer eens wat anders dan de eeuwige vlijtige liezen of hanggeraniums. De combinatie van sier en functie spreekt mij in elk geval wel erg aan. Er is zelfs een term voor: eetbaar landschap. In Nederland zit het klimaat wel eens wat tegen voor het kweken van de meer bijzondere groenterassen zoals Okra, Kouseband, scherpe Pepertjes, Klaroen en andere groente en kruiden, die veelvuldig in de Surinaamse en Oosterse keuken worden gebruikt. Maar heel veel kan heel goed gedeien in een pot op het terras in de zomer, mits binnen of in een koude bak voorgezaaid.

koriander Zo heb ik nu verse koriander ontdekt, wat een heerlijk kruid is dat in soepen en sla. Het groeit heel makkelijk, té makkelijk want het staat binnen een paar weken in bloei en dan is de geur er wel een beetje af. Maar bij Xotus in Delft is een soort te krijgen die geteeld is voor het blad. Regelmatig bijzaaien geeft de hele zomer verse koriander.

Basilicum is ook zo'n kruid dat veel beter zelf te zaaien is dan te kopen in die bleekgroene uitvoering bij de groenteboer. Bovendien zijn de steeltjes binnen een paar dagen meestal doorgeschimmeld. In de catalogus van Xotus, 'Botanisch avontuur' geheten kom ik er achter dat er heel veel soorten Basilicum zijn.Bent u geïnteresseerd in het kweken van exotische, niet-alledaagse planten, groenten en kruiden al of niet in potten, dan is de aanschaf van deze catalogus geen gek idee.

Dit boekje is smullen geblazen, vanwege zoveel adviezen, achtergrondinformatie en aanwijzingen over zaaien en telen.

© Marjet Maks

startpagina