klik hier
klik hier
Terug

Sproeien hoeft niet zo vaak!

Nederland is nat en het wordt nog natter als het blijft regenen, de zeespiegel blijft stijgen en het land inklinkt. Stel je eens voor, langzaam drijven de zorgvuldig aangelegde tuinen de schuttingpoort uit. De 'duurzame' bestratingsmaterialen verzamelen zich op een hoop aan de ingang van de wijk en ergens halverwege blijven de beuken en taxushagen hangen en doen dienst als zandzak.

Ik hoef me hierover geen zorgen te maken, want mijn tuin ligt op 1000 meter boven NAP en is eerder snel te droog. De tuin bestaat uit twee verdiepingen (terrassen) en ieder terras heeft een eigen waterbassin. Eens in de twee weken, als het niet geregend heeft, trekken we de stop eruit, en stroomt het water in naarstig gegraven geulen langs alle bomen en struiken, die ernstig om een slok verlegen zitten. Het is een paar uur hard werken om het water goed te begeleiden en zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Daarna zou een duik in het bassin welkom zijn, maar dat is leeg en wacht weer om gevuld te worden met water uit de bergen. Dat is dinsdagnacht om een uur 's nachts, we krijgen dan 3 uur water, precies het volume van het bassin.

Het tweede bassin ligt meer in de tuin en wordt gevuld met water uit onze eigen bron. Dit bassin is in twee dagen vol en wordt veelvuldig gebruikt voor het bewateren van de groentetuin op het lagere terras. In Nederland is dat wel even anders als hier in Zuid-Spanje. Op de zandgrond van de Veluwe of de Utrechtse heuvelrug zal het met dat wegdrijven van die tuinen niet zo'n vaart lopen, maar meer zuid -en westwaarts van de stad Utrecht hebben de tuinen te kampen met zware rivierklei. Na zo'n natte winter is dat voor de grond desastreus.

Kleigrond is vruchtbaarder, maar heeft een veel fijnere structuur dan zandgrond, waardoor het water moeilijker weg kan. Het is dan ook van het grootste belang om de grond van een tuin op klei voor de aanleg goed te bewerken. Afgraven van de grond is een (dure) optie en niet altijd doeltreffend als de kleilaag eronder een afgesloten plaat blijft, de nieuwe tuinaarde drijft dan letterlijk de tuin uit. Beter is wat klei af te graven en de overige klei goed te mengen met bosgrond of gewoon straatzand. Het is zeker een goed idee om te investeren in een drainagesysteem als de tuin erg nat is. En hou in de gaten dat de aannemer de tuin schoon oplevert, want brokken puin en plastic onder de grond zijn ideaal om waterafvoer te belemmeren.

Heel controversieel in dit verhaal lijkt de sproeiinstallatie, die veel mensen aan laten leggen. Ideaal in hete, droge zomers en vakantieperiodes en voor de jonge aanplant, maar voor de overige tientallen weken van het jaar is zo'n kunstmatige beregening in Nederland echt niet nodig, het verwent de planten maar.

© Marjet Maks

startpagina