klik hier
klik hier
Terug

Goudsbloemen!

De, jaren geleden, zo door mij verguisde goudsbloem of Calendula officinalis is nu helemaal in de gratie. Vroeger gaf ik af op de harde oranje kleur en de onkruid- achtige groeiwijze. Zoals de gemakkelijke zaadverspreiding, de kiemkracht, en de eindeloze bloei tot de vorst inviel. Voor mij was dat geen echte plant.

Toen ik mijn tuin hier in Spanje betrok, was de goudsbloem rijkelijk aanwezig tussen de rozen en in de moestuin. Ik begon met een afdoende eliminatie-proces, maar ze bleken veel sterker dan ik en dat was maar goed ook, want nu ik weet wat een ongekende waarden deze plant heeft, wil ik hem niet meer kwijt.

Estethische waarde in de tuin, ik geniet momenteel van een pluk knaloranje goudsbloemen naast een paarsblauwe groep irissen, een groter contrast kan haast niet. Maar ook bij het bereiden van de maaltijd is de oranje bloem een welkom decoratie middel. Zo snipperde ik onlangs wat bloemblaadjes door de rijst. Het effect was verbluffend, de doorgaans saaie witte rijstkorrels werden nu belangrijker dan de saus.

Niet alleen de kleur, ook de kruidige smaak wordt aanbevolen in sladressings; of in een roerei of door de aardappelpuree gesnipperd. Groene sla met oranje goudsbloemen gegarneerd is een feestelijk gezicht. Goudsbloem in heet water laten trekken als thee is een kopje gezondheid. Het is een natuurlijke kleurstof voor kruidenazijn, jam en gelei, of vlierbloesemsap.

Dank zij de Zuid-Spaanse winterzon bloeit de Calendula hier het jaar rond onafgebroken, vandaar de naam, die 'kalender' betekent. Er zijn zelfs mensen die in het noord-Europese klimaat de goudsbloem binnen op de vensterbank laten overwinteren, om maar niet verstoken te worden van dit hemelse produkt.

Op cosmetisch gebied heeft de bloem vele mogelijkheden, men heeft vast wel eens van Calendulazalf gehoord, goed tegen huidirritaties, of voor het reinigen der huid, maar ook voor het kleuren van ons haar en zelfs wol en stoffen. Ik heb nog een paar muren te verven. Met Calendulabloemen ga ik een verfoplossing maken, door een flinke hoeveelheid bloemen een paar uur in kokend water te laten trekken. En ik stel me zelf een mooie zachtgele wand voor. De geneeskrachtige waarde van de goudsbloem is bijna oneindig als ik de boeken mag geloven. Goudsbloemazijn was een probaat middel tegen zeurende kiespijn en tandvleesontsteking. Het zaad, getrokken in ethylalcohol, en later opgelost in water blijkt te helpen op blauwe plekken, sneden en insektenbeten. Het werkt tegen vermoeide ogen, maag -en darmstoornissen en zo nog wat vreselijke kwalen.

Ten laatste, heel belangrijk, de wortels scheiden een stof af, die ongedierte op afstand houden, vooral beestjes die het op aardbeien, tomaten, aardappelen en narcissen gemunt hebben. Slechte of zieke rozen krijgen weer kracht en verarmde grond wordt weer vruchtbaar. Het zal u zeker wel duidelijk zijn dat mijn tuin er vorstelijk, vrolijk en gezond uit ziet

© Marjet Maks

startpagina